Мокър лаптоп – какво да правя

На всеки от нас се е случвало да изпуска телефон в локва вода, да пуска в пералнята с мръсно пране или да залива с кафе. И докато с мобилния апарат вече сте се научили, как да процедирате, то разберете сега как да спасите лаптоп залят с чаша минерална вода.

Обичайна практика за всеки, независимо дали е работещ или за забавление влиза в Интернет. Това в много случай става сутрин рано с чаша кафе и минерална вода пред лаптопа. За да предпазите техниката си, винаги дръжте на разстояние всякакви течности. Въпреки това, ако разлеете сок, кафе или друга лепкава и гореща течност е добре веднага да изключите от контакта, да подсушите и да занесете в най-кратко време при техник, които да почисти отвътре всички платки и уплътнения.

Ако случайно сте изсипали чаша вода или само няколко капки такава върху клавиатурата на лаптопа ви не изпадайте в паника. На първо време изключете техниката си о електрическата мрежа. След това подсушете внимателно с плътна и попиваща кърпа. Когато сте сбарали голямото количество вода от лаптопа, отворете внимателно дъното, извадете батерията на лаптопа и подсушете.

Не се опитвайте да го включите след това, само и само, за да проверите дали все още работи. Водата е сравнително лош проводник, но дори да падне на някои места много лесно може да повреди електронните компоненти. Последствията от наводнението на лаптопа настъпват с течение на времето.

Ако лаптопът е включен, то мокрите повърхности отнема от влагата и бързо могат да пропият в дълбочина. Ако водата разлята по лаптопа е сравнително малко и в тънък слой, не оставяйте без внимание. Занесете на специалист, които разбира от техника и ще се погрижи за всяка попаднала в същността на лаптопа капка. Запомнете, че това е електролит и предотвратяването  на корозия е важно за бъдещата безпроблемна работа. С течение на времето такава разяжда електрически клеми. Компонентите спират да работят. Този процес изисква време и вредни последици за всеки намокрен лаптоп.

Това са само част от най-опасните последици и важните мерки, които сами може да вземете. Не забравяйте, че най-доброто решение е да занесете техниката си в оторизиран сервиз на марката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.