Слаби страни на лаптопи

Много са привържениците на модерния компютър, известен като лаптоп. Други държат на класиката – настолен компютър, а трети на още по-голямата портативност и избират таблета. В тази насока е и настоящата тема, за да помогне на всеки да направи нужната съпоставка, за да вземе правилното решение ако се колебае над покупката на лаптоп. Ето и няколко техни слаби характеристики, за разлика от предходната тема, в която наблегнахме на силната им страна.

На първо място е батерия на лаптопа. Ясно е, че вечни неща няма, а батерията е голяма привилегия на лаптопите пред настолния компютър, но тук нека и не забравяме, че тя държи максимално време в режим на работа от 6 часа. Тези часове може да са значително и по-малко, аз лаптопа се ползва за тежки програми, игри и резолюции.

На втория позиция е цената на лаптопи – последната дава отражение на качеството. Казано по-разбираем начин ако един добър компютър струва около 1500-2000 лв, то за лаптоп на тези пари може да вземем значително по-слаби характеристики.

Трябва да се обърне внимание на резолюциите на лаптопа, неговите характеристики са с два и три пъти по-ниски от тези на настолния компютър, дори цената на пазара им да е една и съща.

Слаба страна на лаптопите е и хардуера им. За разлика от настолния компютър при повредата му, той не може да бъде заменен с нов. Изисква се цялостна подмяна.

Сред често срещаните проблеми с хардуера са изгоряла видеокарта, изгорял процесор, повредена дънна платка или матрица. В тези случаи поправката е нерентабилна или дори бих казал в някой случаи невъзможна. В случай, че лаптопа е в гаранция и при изникнал проблем от подобен род може да бъде заменен с нов такъв, но когато гаранцията е вече изтекла, то поправката му би била невъзможна и тогава се налага нова покупка.

От кого се купуват лаптопи:

Лаптопа е машина, която може да носите постоянно с вас и навсякъде, дори в леглото. Ако обаче искате нещо мощно, стабилно и надеждно, то лаптопа не е за вас.

Под внимание се взема и охлаждането на лаптопа, а то често се оказва друга слаба негова черта. Има допълнителни устройства, които са предвидени тъкмо с тази цел и е добре да ползвате тях, когато прекарвате много време на лаптопа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.