Дървениците – кои са те и за какво се борят

Ако някога сте се питали, как изглежда дървеницата, то добре е да разгледате снимките в сайта на preventa.bg.

Обикновената дървеница (Cimex lectularius) отдавна е вредител - храни се с кръв, причинявай сърбящи ухапвания и като цяло дразни човека, който за нея се оказва гостоприемен.

За разлика от повечето вредители в общественото здраве, дървениците не са известни с това, че пренасят или разпространяват болести.

Те обаче могат да причинят други проблеми с общественото здраве, затова е важно да се обърне голямо внимание на предотвратяването и контрола на дървениците. За целта се организират професионални пръскани за дървеници.

Експертите смятат, че скорошното нарастване на дървениците в Съединените щати може да се дължи на повече пътувания, липса на знания за предотвратяване на нашествията, повишена устойчивост на дървеници към пестициди и неефективни практики за борба с вредителите.

Добрата новина е, че има начини за борба с дървениците. Получаването на добра, солидна информация е първата стъпка, както в превенцията, така и в контрола. Въпреки че няма бързо химическо решение, има ефективни стратегии за борба с дървениците, включващи, както нехимични, така и химични методи.

Дървениците могат да са трудни за откриване и идентифициране, предвид малкия им размер и навика да останат скрити. Това им помага, но е добре да се знае как изглеждат, тъй като различните етапи от живота имат различни форми.

Дървеници: Проблем с общественото здраве

Дървениците са вредител на общественото здраве. Макар че не е доказано, че пренасят болести. Тези буболечки причиняват различни негативни физически, психически и икономически последици. Някои от тези ефекти включват:

Алергични реакции към ухапванията, които могат да бъдат тежки. Ефекти, вариращи от липса на реакция до малка следа от ухапване до, в редки случаи, анафилаксия (тежка реакция на цялото тяло).

Вторични инфекции на кожата от реакцията на ухапване, като импетиго, ектима и лимфангит.

Въздействие върху психичното здраве, върху хората, живеещи в заразени домове. Отчетените ефекти включват тревожност, безсъние и системни реакции.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията и агенциите за опазване на околната среда разработиха документи, за да подчертаят възникващите проблеми на общественото здраве, свързани с дървениците. Това се прави в много общностите в Съединените щати. За да имате и вие нужното професионално съдействие, не се колебайте да се свържете се с нас, за да зададете въпрос, да предоставите обратна връзка или да съобщите за проблем.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.