Защо хлебарки в апартамент са опасни

Едва ли има някои, който се съмнява, че хлебарките са опасни. Дори за хората, които ги гледат за домашни любимци е известен този факт. Това е почти равносилно на домашното куче пазач. Собственикът му знае, какъв екземпляр си взема, но въпреки това е готов да се грижи за него.

И така, хлебарките носят много патогенни на опасни заболявания, които са като източник на астма и други алергични реакции.

Те допринасят храната да се разваля, след като нарушат целостта й, понякога дори без да я унищожават. При липса на храна мощният челюстен апарат на възрастен е в състояние да развали много неща, в т. ч. електрическия кабел и твърдата повърхност на други предмети.

Има случаи, когато големи колонии хлебарки могат да нахапят хората. Те хапят кожна по краката и ръцете, в областта на клепачите, носа и устните. Тези насекоми са силно зависими от водата. При липса на влага могат да оближат слюнката от устните си, като по този начин хапят епитела.

Децата с деликатна кожа са изложени на най-голям риск. Последиците от контакта са дискомфорт и риск от заразяване с опасни заболявания. Медицината познава ситуации, когато насекоми се качват в носа и отворите на ушите в търсене на подслон.

В научната общност вредното въздействие на хлебарките, върху човешкото здраве се описва с термина "блатотореза". Включва последиците, които могат да възникнат, когато червената хлебарка се появи в апартамента. Такива са ухапвания, механични увреждания на кожата, алергични реакции, инфекция с ларви на червеи и пренасяне на патогени на опасни заболявания.

Какви заболявания, опасни за хората, носят хлебарките?

Към опасните болести, с които хлебарка може да зарази човек са: повече от 40 вида патогенни бактерии: хепатит, тиф, туберкулоза, чревна инфекция, гастроентерит, менингит, пневмония;

яйца от хелминти: тения, аскариди, острици, камшици. В хода на изследванията в ректума на черен хлебарка са открити яйца от острица и бичур, а в червената хлебарка - яйца от широка тения;

чревни амеби - причинители на колит, дизентерия;

токсоплазма - най-простите организми, които причиняват токсоплазмоза;

повече от 15 вида гъби;

полиомиелит.

Симптоми на алергия към хлебарки:

повишено сълзене;

зачервяване и сърбеж на кожата;

кашлица;

хрема.

Дори появата само на една хлебарка, трябва да ни накара да сме бдителни. Много пъти това, че сме видели един вредител не е знак само за 1-а а за стотици и хиляди.

Трябва да се вземат навременни мерки за премахване на вредители в апартамента. В противен случай броят на насекомите ще се увеличи бързо и драстично.

Някои хлебарки носят много инфекция. През по-голямата част от своето съществуване те са на места с пълна антисанитария и натрупват много бактерии и микроби, върху себе си. Така, ако влязат в апартамент, могат да заразят човек или дори домашни любимци. Тичайки около храна, трапезни маси и предмети, които често се използват, те излагат на голяма опасност. Най-често срещаните заболявания, които могат да ви предадат са: салмонелоза, дизентерия, пневмония, менингит, микобактериоза, гастроентерит, хелминтиаза, всякакви алергични реакции и много други заболявания. Също така тези насекоми могат да заразят с някои урологични и гинекологични заболявания.

В стомаха на тези вредители често има кръгли червеи, острици или камшици, а по краката на яйцата на червеите, които лесно могат да попаднат в храната ви, докато хлебарка я прегазва. Всичко това, може да попадне в тялото на човек и да доведе до много тежки последици. Така може сериозно да се засегне здравето на хората. Бъдете нащрек!

Източник: PREVENTA.BG

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.