Кога се появява първият лаптоп

Както всяко нещо си има своето начало, така и преди няколко десетилетия се появява първият лаптоп.

Първото устройство бива наречено Osborne 1, а за негова  рождена дата е известна годината 1981 година. Произведен е от Osborne Computer Corporation и по този начин първият преносим компютър бележи своя световен успех. Дело е на Адам Осбърн и е началото на всички съвременни преносими компютри.

Днес предшественика и „пра дядо“ на известните ни преносими компютри може да събуди само изумление, любопитство и дори да предизвика усмивка.

Към характеристиките на Osborne 1 се отнася процесорът Zilog Z80, който притежава тактова честота работеща на 4 MHz. Той има две едностранни дискови устройства, а паметта му е с обем 64 KB. Наред с това притежава монохромен дисплей от 5 инча (130 мм). Операционната система на първият лаптоп работела с CP/M 2.2 и била най-известна за годините на миналия век. Комплекта на Osborne 1 притежавал богат набор от софтуер, За клавиатура се използвала долната част на корпуса,която на долната част имала и дръжка за носене.

Теглото на първият в света лаптоп бил около 10 кг, а цената, за която се продавал била в щатски долари и доближавала днешните цени на лаптопи. Продажбите на Osborne 1 достигнали 10 000 броя на месец, което си е истински завиден успех.

Днес прародителя на съвременния лаптоп е далеч по-практичен, функционален, модернизиран, но също като своя предшественик има своето незаменимо качество да позволява мобилност, която за настолният компютър е непозната. И въпреки, че разликата между лаптоп, компютър и най-новите модели таблет са твърде общи, добре е да не забравяме, че всички те се отнасят към фамилията на някогашният компютър.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.